Kuchnia

Kuchnia

kruche ciastka maszynkowe

Składniki:
300 g maki pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
Skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesypujemy mąkę, cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową
Na to kładziemy kostkę masła i wszystko energicznie za pomocą noża siekamy (czynność konieczna by ciasto się nie zaparzyło a uzyskało kruchość)
Gdy masło będzie już drobno posiekane, szybko zagniatamy wszystko na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny
Następnie dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką do wyciskania ciastek
Pieczemy ok. 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na wysmarowanej tłuszczem blaszce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation