Kuchnia

ZAPIEKANKA

Mussaka

Składniki na formę 35 x 25:
•1 kg bakłażanów (ziemniaków lub cukinii) - w mojej wersji po około 700g ziemniaków i bakłażanów
•1kg mięsa mielonego
•4 łyżki oliwy
•2 drobno pokrojone cebule
•100 ml białego wina
•4 - 5 rozgniecionych pomidorów
•3 jajka
•1 szklanka tartego żółtego sera
•1 szklanka tartej bułki
•sól, pieprz

Sos beszamelowy:
•8 łyżek mąki
•4 łyżki masła
•2 litry mleka (w mojej wersji 1 litr, bo na tyle tylko zostało miejsca w formie)
•2 jajka
•sól pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
•tarty żółty ser

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso i podsmażyć. Potem dolać wino, dodać pomidory a całość przyprawić solą i pieprzem. Smażyć ½ godziny. Następnie wmieszać w masę ubite jajka, ser i bułkę tartą. Smażyć jeszcze przez około 5 minut.

Bakłażany i ziemniaki pokroić w plastry i nieco podsmażyć. Aby mussaka była lżejsza można upiec je w piekarniku, w małej ilości oliwy.

Formę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Zgodnie z przepisem farsz należy układać warstwami ziemniaki (bakłażany lub cukinia), mięso mielone i na to sos. Ja wprowadziłam małą modyfikację, więc warstwy ułożyłam tak: ziemniaki, połowa mięsa, bakłażany reszta mięsa i sos.

Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, gdy będzie bardzo gorące dodać mąkę i mieszać, aż będzie jednolita masa. Dodać mleko i mieszać do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ubite jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos wylać do formy na wyłożone warstwy. Na końcu posypać serem .

Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC, około 35 minut, tak aby na górze była mocno zrumieniona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation