Kuchnia

CIASTKA BABECZKI

Patricia bakes: Paszteciki - babeczki z nadzieniem


Składniki na ok 10 pasztecików
Na ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- 150g masła
- 100ml zimnej wody
- 1 łyżka suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie itp.)
Na nadzienie:
- ok 2 kiełbaski (można dać więcej lub mniej; w oryginale 150g piersi z kurczaka)
- kawałek pora (ok. 15 cm)
- 100g kukurydzy
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- przyprawy według uznania

Przygotowanie
Przesiać mąkę z solą. Dodać zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzeć z mąką na kruszonkę. Dolać wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.

W między czasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 – 15 minut. Na końcu dodać pokrojony por i kukurydzę.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykleić nim foremki na muffiny, napełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta dociskając do boków pasztecików, aby ciasto się połączyło (u mnie oddzielała się góra pasztecików, ale nie wpłynęło to na smak ;)). Rozbełtanym jajkiem posmarować paszteciki. Piec ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (aż paszteciki się zarumienią, a po sprawdzeniu patyczkiem będą upieczone na spodzie).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation