Kuchnia

pieczywo

Zdrowe Odżywianie: Dyniowo - bananowe chlebko - ciasto ;)

Składniki na keksówkę:

Mąka graham (typ 1850) - 2 szklanki
Płatki owsiane - szklanka
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Pestki dyni - 3 łyżki
Puree dyniowe - szklanka
Banan - 2 sztuki
Suszone daktyle - 10 sztuk
Jajo - sztuka
Olej rzepakowy - 4 łyżki


Sposób przygotowania:

Suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczeni oraz pestki dyni) wsyp do miski i wymieszaj.
Zmiksuj banany z suszonymi daktylami - dodaj do nich pozostałe mokre składniki (puree dyniowe, jajo i olej) - wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre - dokładnie wymieszaj. Ciasto ma gęstą konsystencję.
Ciasto przełóż do keksówki i piecz w temp. 180˚C przez ok. 40 minut.



Wartość odżywcza kromki chlebka dyniowo - bananowego:

Energia: 158 kcal
Białko: 4,7 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 25,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g
Cholesterol: 18 mg


Chlebek dyniowo - bananowy jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu;
Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation