Kuchnia

Kuchnia

Kokosowe Brownie a'la Bounty. Z kandyzowanymi wiśniami.

100 g masła
250 g cukru trzcinowego (lub białego 220 g)
75 g golden syrup ( w Kuchniach Świata, można zastąpić syropem kukurydzianym, klonowym lub miodem)
275 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g gorzkiej i 200 g mlecznej)
4 jajka
70 g mąki pszennej lub orkiszowej (użyłam orkiszowej i to było to!)
50 g wiórków kokosowych
100 g kandyzowanych wiśni (do kupienia w sklepach eko, od biedy można wykorzystać też rodzynki)

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
W dużym rondlu rozpuścić masło, cukier i syrop. Mieszać, żeby cukier się nie spalił.
Zdjąć garnek z ognia, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać.
Formę o wymiarach 15x20x2,5 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm), wysmarować masłem. Wlać masę, na wierzch wsypać wiśnie. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut (piekłam 30 minut, L.) Ostudzić. Wstawić na noc do lodówki (ja postawiłam na lodowatym parapecie).
Jeść następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation