Kuchnia

Kulinaria

Muffiny z suszonymi pomidorami


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka czosnku


1 jajko
1/2 szklanki śmietany 18%
1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
3 czubate łyżki przecieru pomidorowgo


100 g tartej mozzarelli
100 g suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki



W dużej misce wymieszać sypkie składniki, w mniejszej dobrze połączyć płynne. Płynne wlać do sypkich, a całość energicznie wymieszać - niezbyt długo i dokładnie, tylko do połączenia. Na koniec wsypać ser oraz suszone pomidory, po czym wmieszać do ciasta.

Papilotki (bądź silikonowe foremki*) napełniać po jednej czubatej łyżce ciasta. Muffiny piec w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu) przez 20-25 minut. Lekko wystudzić na kratce i podawać. Te, które zostaną na później można z powodzeniem zajadać na zimno lub też po prostu podgrzać.

* Upieczone w foremkach silikonowych muffiny najczęściej przekładam przed podaniem do papilotek - dzięki temu nie tylko wpływamy na ich estetykę, ale przede wszystkim unikamy sytuacji, gdy połowa ciasta zostaje przyklejona do papierka (jak to się zwykle zdaża, gdy w nim pieczemy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation