DIY - zrób to sam

Kuchnia

Brownie daktylowe bez cukru
Składniki
150 g masła
150 g suszonych daktyli
3 średnie jajka
2 łyżeczki aromatu rumowego
1/2szkl. kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
3/4szkl. mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czas przygotowania: 30min (bez pieczenia)
Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy drobno posiekane daktyle, chwilę mieszamy - daktyle ładnie zmiękną, a następnie odstawiamy na ok. 10min do ostygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160st. oraz wykładamy tortownicę lub inną formę papierem do pieczenia (wykorzystałam formę do tarty o średnicy 25cm).
Jajka ubijamy z aromatem na puszystą masę, wlewamy masło z daktylami. W drugiej misce łączymy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20min. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation