Kuchnia

kuchnia

Pieczone jabłka
Składniki:
- 4 jabłka (kwaśne) średniej wielkości,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 2 łyżeczki masła,
- 1/2 cytryny,
- 1 szczypta cynamonu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki soku jabłkowego lub alkoholu owocowego,
- 8 łyżek lodów waniliowych.

Jak przyrządzić?
1) Płatki migdałowe siekamy nożem na nieco mniejsze. Rodzynki płuczemy i zalewamy sokiem (najlepiej jabłkowym) lub alkoholem (np. słodkie wino).

2) Z umytych i wytartych do sucha jabłek wycinamy gniazda nasienne. Wydrążamy je od góry ze sporym zapasem owocu. Staramy się przy tym nie pokaleczyć od środka skórki. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy cytryną.

3) Rodzynki odsączamy z soku, mieszamy z płatkami migdałowymi, miodem, cynamonem i łyżeczką miękkiego masła.

4) Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy sok z rodzynek lub skrapiamy wodą.

5) Do jabłek nakładamy przygotowaną masę z lekką górką. Na wierzch możemy jeszcze dorzucić skrawek masła.

6) Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy są upieczone. Widelczyk powinien lekko wchodzić w jabłko w miejscu pozbawionym skórki.

Jak podawać?
Jeśli lubimy zaskakujące połączenie ciepłego z zimnym - podajemy natychmiast po ukończeniu pieczenia. Na wierzch każdego jabłka kładziemy łyżkę lodów waniliowych. Obok jeszcze jedną łyżkę lodów. Wierzch możemy posypać cynamonem.
Tak upieczone jabłka można podać na bardzo zimno, tzn. po ostygnięciu schłodzone w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation