Kuchnia

kuchnia

Sałatka z fasolą i pęczakiem
składniki:

1 szkl pęczaku
2 szkl ugotowanej fasoli, najdrobniejszej, jaką dostaniesz - u mnie adzuki i mung (2 szkl ugotowanej fasoli odpowiadają 1 szkl suchej)
1 szkl kukurydzy z puszki (na SB zamień np. na zielony groszek - świeży lub gotowany)
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kosteczkę
½ szkl posiekanej natki pietruszki
dressing:

2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki mielonego kminku
skórka otarta z 1 cytryny
sól i pieprz
Umieść pęczak w rondlu, zalej 2 szklankami wody, przykryj pokrywką i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do wystygnięcia.
W miseczce wymieszaj składniki na dressing. W dużej misce wymieszaj ze sobą fasolę, pęczak, kukurydzę, cebulę i pietruszkę, zalej dressingiem i znów wymieszaj.
Najlepiej smakuje po 1-2 godz spędzonych w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation