Kuchnia

przekaski, salatki

Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem

Składniki (około 30 kotletów):
- 550 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 110 ml mleka
- 2 łyżki pokrojonego cienkiego szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ostudzić i przecisnąć przez praskę (albo zmielić).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać miękkiego masła, pokrojony drobno szczypiorek, mleko i ziemniaki.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Delikatnie podsypując mąka, ciasto rozwałkować na cienki placek o grubości ½ cm. Wycinać krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotlety piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200°C (mniej więcej w połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę). Podawać ciepłe z sosami, na przykład grzybowym albo pieczarkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation