Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Zapiekanka z mięsem i brokułami
Zapiekanka wyszła pyszna, a do tego ze świeżym brokułem – to i zdrowo, a najbardziej zadowolona byłam z tego, że moja dwulatka zajadała się tym daniem.

Nie ma lepszego widoku jak puste talerze po obiedzie.
Zapiekanka z mięsem i brokułami

Składniki:
- 1 brokuł
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub inne)
- 500 g ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz czarny, pieprz czerwony


Zapiekanka z mięsem i brokułami
Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i blanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w osolonej wodzie (na półtwardo). Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone, usmażyć i przyprawić o smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków, następnie ułożyć brokuły i mięso. Posypać startym żółtym serem.

Zapiekanka z ziemniakami
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszając wlewać po trochu zimne mleko. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać małą garstkę pieprzu czerwonego i wymieszać.

Sos beszamelowy
Przygotowanym sosem zalać zapiekankę, piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 25 minut (aż ser ładnie się rozpuści i troszkę zarumieni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation