Kuchnia

kuchnia

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
40g drożdży
220ml mleka
100g cukru
80g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Budyń:
100g rodzynek
250ml mleka
½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
1 czubata łyżka cukru (20g)
80g creme fraiche
Dodatkowo:
½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30- 40cm.
Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).

Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation