Kuchnia

Bożonarodzeniowo w kuchni

Wigilijne uszka znad Wilji

liczba porcji: 60 uszek

Nadzienie:
20 dag suszonych grzybów
50 dag pieczarek
2 duże cebule
masło do smażenia
pieprz , sól do smaku

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki herbaciane cukru
1 i 1/3 - 1 i 2/3 szkl ciepłej wody
1 kg mąki
2 łyżeczki soli
2 jaja

Nadzienie:
Grzyby suszone namoczyć, gotować 15-20min ( wywar zachować do barszczu). Na maśle podsmażyć cebulkę, osobno podsmażyć pieczarki, odsączyć. Zmielić suszone grzyby i pieczarki, dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i dolać ciepłej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto z mąki, z dodatkiem soli, jajek i zaczynu. Jeśli trzeba dodać ciepłej wody. Ja wyrabiam ciasto już od kilku lat w maszynie do chleba, ze znakomitym efektem. Cienko wałkować i wykrajać szklanką kółeczka.

Lepić pierożki. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złote. Podawać ciepłe z barszczem wigilijnym.


źródło:
http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2006/12/uszka-znad-wilji.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation