Kuchnia

Słodkości

Trufle kokosowe czyli Wróżkowe Michałki Kokosowe

1 łyżka masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 szklanka zmielonych orzeszków ziemnych, bez soli
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 3/4-1 szklanki mleka w proszku
cukier puder do obtaczania
Zwykłe mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, aż wszystko się połączy.
Wiórki możemy potraktować blenderem, żeby jeszcze je rozdrobnić. Nie jest to konieczne, ale nadaje truflom lepszą konsystencję.

Mieszamy je z orzeszkami i przestudzoną lekko masą mleczną, oraz ekstraktem waniliowym.
Teraz dodajemy mleko w proszku. Musimy wyczuć moment, w którym będzie go odpowiednia ilość. Masa powinna być na tyle zwarta, żeby dać się formować w ładne kuleczki. Najwygodniej jest zanurzać łapki w cukrze pudrze. Kuleczki też obtaczamy w cukrze i wkładamy w papilotki lub po prostu na talerzyk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation