Kuchnia

Słodkości

SKŁADNIKI:

NA SPÓD:
160g herbatników
85g masła

Herbatniki pokruszyć na piasek (można w blenderze). Masło rozpuścić. Gorącym zalać pokruszone ciastka, wymieszać. Mieszankę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć, docisnąć. Odstawić do lodówki.

MASA SEROWA:
400g serka typu Philadelphia (tj. typu kanapkowego)
250ml śmietanki kremówki 30%
100g cukru pudru
3 łyżki białego rumu
sok z 1/2 limonki

1 galaretka o smaku Mojito
1/2 łyżeczki żelatyny
100ml wody
5-6 listków świeżej mięty

Wodę zagotować wraz z miętą. Listki usunąć. Do gorącej wody wsypać galaretkę, żelatynę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Serek i kremówkę umieścić w misce i ubijać mikserem tak długo, aż masa stanie się sztywna. Dodać cukier, rum, sok z limonki - wymieszać mikserem. Ciągle miksując wlać pomału galaretkę. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód, wyrównać.Wstawić do lodówki do stężenia.

NA WIERZCH:
1 duża limonka
kilka listków świeżej mięty

500ml wody
8 listków świeżej mięty
2 galaretki o smaku Mojito
50ml białego rumu

Limonkę umyć, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki. Kiedy masa lekko stężeje ułożyć dookoła ciasta, udekorować listkami mięty.

Wodę zagotować z miętą. Listki usunąć. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dolać rum, wymieszać. Odstawić do momentu aż galaretki zaczną lekko tężeć. Delikatnie wylać na udekorowane limonką i miętą ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 6h (lub całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation