Kuchnia

domowa nutella, masło orzechowe...

Chałwa z kaszy manny

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka oleju
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cynamon
dowolne orzechy i bakalie (orzechy laskowe, migdały, pistacje, sezam, skórka pomarańczowa)

Olej i masło rozgrzać w garnku, wsypać do tłuszczu kaszę mannę i smażyć, mieszając, aż będzie brązowa. Wlać szklankę wody, szklankę mleka i wsypać szklankę cukru. Zamieszać, zagotować. Dodać przyprawy, cynamon, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Smażyć, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek. Foremki wysmarować cienką warstwą oleju, napełnić gorącą masą. Gdy zgęstnieje, wyjmować ciasteczka, obracając foremkę do góry dnem. Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation