Kuchnia

pierniki

Piernik z piwem -
10 dkg (niecałe pół kostki miękkiej margaryny)
3-4 jajka
50/ 2 szklanki dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
17 dkg/ szklanka cukru
20 dkg/ pół szklanki miodu
230 ml/ 2/3 szklanki mocnego piwa
PIERNIK Z PIWEM - sposób przygotowania:
1.) Margarynę utrzeć z jajkami i odrobiną cukru.
2.) Piwo podgrzać z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Ostudzić.
3.) Obie masy połączyć. najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. ^odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia.
4.) Można dosypać orzeszki laskowe, migdały i rodzynki, lub po ostudzeniu przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi.
5.) Piec około 30 minut w temp. 180*C. Polać czekoladą. smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation