Kuchnia
K-Rybne
GRILLOWANY ŁOSOŚ
Składniki:
świeży łosoś (filet najlepiej ze skórą)
sok z cytryny
sól i pieprz
Twarożek (po 1 czubatej łyżeczce na porcję ryby)
twarożek naturalny (u mnie Philadelphia)
ulubione świeże zioła (u mnie: szczypior, bazylia, rozmaryn, szałwia, tymianek)
skórka otarta z cytryny
czosnek.
Wykonanie:
Z łososia usunąć ości (pisałam o tym tutaj) i podzielić na porcje. Każdą oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Przygotować krem twarożkowy. Posiekane zioła wymieszać z twarożkiem i doprawić do smaku przeciśniętym czosnkiem, skórką otartą z cytryny oraz solą i pieprzem.
Przygotować szparagi. Umyć, odłamać twarde końcówki (tutaj więcej na ten temat) i każdego posmarować cienko oliwą, skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą.
Na rozgrzanym grillu kłaść porcje łososia skórą do dołu. Piec 15-20 minut. W czasie pieczenia obrócić.
Uwaga: Czas pieczenia zależy od grubości filetów oraz temperatury grilla. W czasie pieczenia można delikatnie naciąć rybę i sprawdzić czy jest już wystarczająco upieczona w środku.
Pod koniec pieczenia łososia, na grillu (najlepiej na aluminiowej tacce) ułożyć przygotowane wcześniej szparagi. Piec około 5 minut. W czasie pieczenia obrócić. Upieczone szparagi są delikatnie przyrumienione, „lekko zwiędłe”, ale nadal zachowują piękny, ciemno zielony kolor.
Na talerzach układać grillowane szparagi, a na nich upieczone filety z łososia. Każdą porcję udekorować łyżką ziołowego twarożku.
(Uwaga: Czasem, pod wpływem temperatury, twarożek lekko się rozpuści tworząc kremowy sos.)
Łososia myjemy i zabieramy się do usuwania ości.
(Uwaga: to co teraz napiszę, na pierwszy rzut oka, będzie wyglądało na “pracę dla Kopciuszka”, ale zaręczam zajmuje chwilę, do 5 minut, a nie trzeba się potem obawiać, że utkwi nam w gardle ość:)
Zaopatrzeni w pęsetę wyciągamy po kolei wszystkie ości. (Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa).
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