Święta i uroczystości

Przepisy na Boże Narodzenie

Ciasteczka korzenne świąteczne (i na choinkę) - przepis
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki przyprawy do piernika
Lub przygotowanej własnoręcznie przyprawy korzennej - oto proporcje:
4 łyżeczki mielonego cynamonu,
2 łyżeczki mielonych goździków,
2 łyżeczki suszonego imbiru,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka kardamonu,
½ łyżeczki kolendry,
½ łyżeczki ziela angielskiego,
½ łyżeczki mielonego pieprzu,
½ łyżeczki zmielonego anyżu.

Ciasteczka korzenne - sposób przygotowania:
Składniki suche, czyli mąkę, przyprawę korzenną oraz cukier puder wymieszać. Dodać masło. Przesiekać, rozetrzeć w palcach. Dodać zółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę, dwie.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty foremkami. Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C ok. 15 minut.

Kiedy ostygną, można polukrować, polać polewą czekoladową, dowolnie dekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation