Kuchnia

coś na ruszt ;)

domowa pizza + dip czosnkowy

CIASTO:
3 szklanki mąki (510 g)
50 g drożdzy
1 szkl letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól + szczypta ziół (bazylia, majeranek)
Drożdze rozpuścic w letniej wodzie, dodać mąkę, sól, zioła i wymieszać wszystko razem. Odstawić do wyrośnięcia ciasta.

SOS NA PIZZE:
puszka przetartych pomidorów
ząbek czosnku
(dziś dodałam 4 suszone pomidory pokrojone w paseczki)
Wszystkie składniki smażymy na patelni do momentu odparowania wody.

DODATKI DO PIZZY:
Według uznania :) Ja dałam bekon, pierś z kurczaka, ser feta, pieczarki, czerwona cebulka i dwa typy sera żółtego chedar i mozzarella.

DIP CZOSNKOWY:
3 łyżeczki śmietany
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki suszonych ziół (zioła zalewamy wrzącą woda, następnie odcedzamy na siteczku odciskając wodę łyżeczką)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki bo schłodzony smakuje najlepiej!
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation