Kuchnia

Kuchnia

DOMOWE ŻELKI

1 mango
2 brzoskwinie
50 ml wody
sok z 1/3 cytryny
2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie :
Owoce pokroić i zblendować wraz z wodą. Następnie przetrzeć przez sitko i przełożyć do rondelka. Lekko podgrzać, by ułatwić żelatynie rozpuszczanie się:) Witamin raczej nie mordujemy. Dodajemy sok z cytryny, by nieco podkręcić smak oraz syrop z agawy lub miód. Kontrolujemy smak (każda wymówka jest dobra:P). Dodajemy żelatynę (najpierw w osobnej miseczce łączymy żelatynę z niewielką ilością masy owocowej, potem łączymy obie części) i przekładamy do foremek na pralinki. Jeśli ich nie mamy, wylewamy na jakąkolwiek blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a po zastygnięciu pokroimy w kwadraciki. Wyjmowanie żelków z silikonowych foremek nie jest problematyczne, ale będzie łatwiejsze, jeśli foremkę będziemy rozciągali na boki przed wyciąganiem żelków, by nieco je poluzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation