Kuchnia

Torty i ciasta

Placek czekoladowy z czereśniami

Składniki na dużą blachę:

- 225 g masła ( dałam 200 g)
- 100 g pokrojonej czekolady deserowej
- 150 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 275 g cukru brązowego
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 ubite jajka

Lukier
- 200 g czekolady deserowej
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki śmietany
-15 g słodzonego masła

Przygotowanie:
posmarować cienko tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm i wyłożyć pergaminem
rondelek ustawić na małym ogniu, wlac wodę, dodać mało i czekoladę, roztopić je często mieszając
do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać, dodać masę czekoladową, wymieszać starannie
dodać kwaśną śmietanę, jajka i dokładnie utrzeć na jednolitą masę - użyłam do tego miksera
umyć i wypestkować czereśnie
wlać ciasto do formy, posypać czereśniami, lekko je wciskając w ciasto
piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 35-40 minut
zostawić w formie do ostygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation