Kuchnia

kuchnia

Trufle z bailey's

200g masy krówkowej
40ml likieru bailey's
50g mleka w proszku
ok. 100-120g wafelków orzechowych ( zamieniłam na ciasteczka pełnoziarniste)
100g czekolady (dałam deserową)

dodatkowo:
ok. 200 g czekolady
1 łyżkę oleju słonecznikowego
kilka łyżek kakao (można zrezygnować, na rzecz dodatkowej tabliczki czekolady)

Czekoladę (100g) rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia.
Do dużej miski wkruszyć 100g ciasteczek. Dodać mleko w proszku, likier, masę krówkową, oraz przestudzoną czekoladę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać (masa będzie lepka, gęsta i grudkowata). Gdyby masa okazała się nieco zbyt rzadka – dodać resztę ciasteczek.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia (najwygodniej na całą noc).
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kuleczki (swoje formowałam za pomocą maleńkiej gałkownicy – kuleczki miały wielkość malutkiego orzecha włoskiego).
W kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę (200g) wraz z olejem.
Kuleczki podzielić na dwie części. Jedną cześć nabijać na wykałaczki lub patyczki do grillowania i zanurzać w ciepłej czekoladzie. Odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Drugą część otaczać w kakao.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation