Kuchnia

tarty

Czekoladowa tarta z malinami

Składniki:
/na formę do tarty o średnicy 25cm/

ciasto

150g mąki
25g kakao
25g pudru
1 żółtko
100g zimnego masła
szczypta soli

Przesiać mąkę, kakao, cukier puder i sól, wkroić do nich masło, dodać żółtko i dobrze zagnieść ciasto. Albo: włożyć wszystko do robota kuchennego, włączyć go i patrzeć jak po chwili pojawia się w nim gotowa kulka ciasta - bez wysiłku i brudzenia rąk ;) Gotowym ciastem wylepić formę i wstawić ją na godzinę do lodówki. Po tym czasie piec spód przez 15 minut w 180 stopniach.

masa

100g masła
75g mlecznej czekolady
75g gorzkiej czekolady
65g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki
szklanka malin

Czekoladę rozpuścić z masłem w rondlu na małym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się jaśniejsze i powiększą swoją objętość. Dodać do nich roztopioną czekoladę oraz mąkę i wszystko razem wymieszać. Na upieczony spód tarty wysypać maliny i wylać masę czekoladową. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation