Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Desernik jagodowy na spodzie z kruszonych ciastek owsianych

250 g ciastek owsianych z czekoladą

50 g masła

250 g mascarpone

400 g jogurtu greckiego

1/2 szklanki cukru pudru

1 i 1/2 łyżki żelatyny

200 g + 200 g jagód

1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

Przygotowanie desernika rozpoczynamy od ciasteczkowego spodu. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Ciasteczka drobno kruszymy wałkiem lub przy pomocy blendera. Mieszamy ciasteczka z masłem. Dno formy wysmarowujemy delikatnie masłem. Równomiernie rozkładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i schładzamy przez 30 minut w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder (nie trzeba używać miksera, wystarczy zrobić to przy pomocy łyżki). 200 g jagód rozgniatamy widelcem. Zrobiłam to niezbyt dokładnie, aby w masie serowej pojawiły się też całe owoce. Jagody mieszamy z serem i jogurtem. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast 500 ml wody, używamy około 400. Galaretkę studzimy. 200 g jagód wykładamy na wierzchu masy serowej, delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation