Kuchnia

Wypieki

BATONIKI OWSIANE

Batoniki są pyszne słodkie, wilgotne, nie twarde, mają ładny jasnozłoty kolor i są przygotowane zgodnie z dietą strukturalną której piastuję i polecam, z całości wychodzi około 12 batoników, każdy z nich ma około 171 kcal

Składniki:
-80g masła
-200ml mleka
-5 łyżek brązowego cukru
-1 łyżka miodu
-200 g płatków owsianych górskich
-50g dowolnych posiekanych orzechów

Wykonanie:
w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier oraz miód i wszystko mieszamy ,aż do rozpuszczenia,
dosypujemy płatki owsiane oraz orzechy i mieszamy dokładnie, aż masa zgęstnieje , gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy mleko natomiast gdyby wyszła zbyt płynna dodajemy więcej płatków (uwaga masa lubi się przypalać więc ostrożnie),
gotową masę rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
po przestudzeniu kroimy na dowolne kształty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation