Kuchnia

Wypieki

Sernik z nutą pomarańczy i ciasteczkową kruszonką


Bardzo smaczny sernik z aromatem pomarańczy i chrupiącą herbatnikową kruszonką. Spód zrobiłam z pokruszonych herbatników wymieszanych z kakao i masłem. Już w trakcie jego przygotowywania wpadłam na pomysł, żeby te herbatniki dać również na wierzch sernika jako taką kruszonkę. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam:) I jak dla mnie wyszło super!
Te herbatniki na górze wyszły fajnie chrupiące i bardzo dobrze pasują do gładkiej masy serowej. Jedyny taki mały minusik, to że po jakimś czasie ta herbatnikowa kruszonka mięknie i już tak przyjemnie nie chrupie. Ale i tak sernik jest bardzo smaczny. I jeszcze ten cudowny aromat pomarańczy... Pycha!


Składniki:

1 kg sera mielonego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe
3 jajka
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
300 g herbatników
1 1/2 łyżki kakao
100 g masła


Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Herbatniki rozdrobnić na okruszki za pomocą tłuczka lub malaksera, dodać kakao, masło i wymieszać. Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać 3/4 mieszaniny herbatnikowej i rozłożyć równomiernie na spodzie ugniatając łyżką. Ser, cukier, jajka, proszek budyniowy, skórkę i sok z pomarańczy umieścić w naczyniu i delikatnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód i po wierzchu posypać pozostawionymi herbatnikami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec 50-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation