Kuchnia

Inspiracje kulinarne - 2013

Kurczak pieczony na warzywach


4 porcje

1 duży kurczak, ok. 1½ kg
2 łyżeczki oliwy
sól, około 1 łyżeczki i pieprz
½ łyżeczki majeranku
1 gałązka rozmarynu, posiekana
skórka z połowy cytryny, świeżo starta
2-3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w podłużne cząstki
warzywa, ok. 1 kg – ziemniaki, marchewka, cebula, seler naciowy, pietruszka, pasternak itp.
do warzyw: 1 łyżka oliwy, sól i pieprz, ząbki czosnku, opcjonalnie: skórka z cytryny
do podania: natka pietruszki, posiekana oraz zielona sałata

Kurczaka przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa i rozłóż na płasko. Natrzyj oliwą, solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Posyp skórką z cytryny. Od wewnątrz powtykaj w mięso kawałki zabków czosnku. Odłóż do zamarynowania, na godzinę lub dłużej.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Warzywa pokrój na kawałki, takiej wielkości, żeby upiekły się w tym samym czasie. Wymieszaj je z oliwą, posyp solą i pierzem, czosnkiem i sórką cytrynową, jeśli chcesz. Ułóż w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu. Na warzywach połóż kurczaka, skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut.

Podawaj posypane natką pietruszki i dodatkowo z miską zielonej sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation