Kuchnia

KULINARNE

Waniliowy serniczek z Ptasimi Mleczkami na mocno czekoladowym spodzie

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
120g masła
150g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 szczypta soli
2 małe jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki z małym czubkiem
1,5 łyżeczki kawy
3 łyżeczki kakao
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Czekoladę z masłem i wanilią rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę (około 2-3 minut). Dodać mąkę, kawę, kakao i sól, wymieszać mikserem. Wlać czekoladę z masłem. Połączyć. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm o dnie wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać.

PIECZENIE: 170st, 25minut

MASA SEROWA:
22 kostki Ptasiego Mleczka o ulubionym smaku
250g serka mascarpone
300g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 szklanki śmietany kremówki (duży kubek, tj. 330g)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek żelatyny

Ptasie Mleczka pokroić na kosteczki (kroiłam na "cztery"). Serek mascarpone dokładnie utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, dodać serek waniliowy, ponownie utrzeć. Kremówkę ubić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej i poczekać aż napęcznieje. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Ciągle ucierając przelać żelatynę do serków. Przełożyć do masy ubitą śmietanę i wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Dodać Ptasie Mleczka, wymieszać. Masę przełożyć na ostudzony spód. Jeżeli korzystamy z metalowej tortownicy i nie chcemy, żeby masa pociemniała w miejscu w którym styka się z obręczą należy ją wyłożyć folia aluminiową lub uprzednio natłuszczoną - paskiem papieru do pieczenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

DODATKOWO:
50g czekolady deserowej

Serniczek obsypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi, można tez oblać go czekoladą roztopioną z łyżeczką masła i łyżeczką cukru.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation