Kuchnia

KULINARNE

NIEBO W GĘBIE-POLECAM!!!
Kruche ciasto, jabłka i orzechy, każdego, kto lubi takie smaki, nazwa ciasta nie powinna dziwić

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 200 g masła lub margaryny

- 2 żółtka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić 30 minut w lodówce. Podzielić na pół, każdą część upiec oddzielnie ( w formie 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) w 180 st. C, przez około 15 - 20 minut. Wystudzić.



Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Wsypać galaretkę, wymieszać, aby się rozpuściła. Masę lekko przestudzić. Wyłożyć na pierwszy blat kruchego ciasta, odstawić do stężenia.



Składniki na masę orzechową:

- 200 g zmielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka śmietanki 30 %

- 3/4 szklanki cukru

- 300 g miękkiego masła

Śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, zagotować. Do gotującej się śmietanki wsypać zmielone orzechy, pogotować mieszając około 3 minuty, zestawić z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej.

Gotową masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.



Polewa:

- 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

- 100 g słodkiej śmietanki 30 %

- płatki migdałowe

Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną w kosteczki czekoladę. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation