Kuchnia

Przez żołądek do serca!

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 2 niepełne szklanki wody
• 3 banany
• 4 łyżki kakao słodzonego, najlepiej ekologicznego z cukrem trzcinowym
• 2 łyżki syropu z agawy lub cukru ewentualnie miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta soli do gotowania kaszy

1. Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Zagotowuję 2 szklanki wody. Na gotująca się wodę wrzucam kaszę i przykrywam pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuję 5 minut, wyłączam gaz i zostawiam kasze, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut.
2. Kasze przekładam do blenedera lub malaksera dodaję banany, sok z cytryny oraz syrop z agawy. Miksuję kilkadziesiąt sekund. Gdy masa jest rozdrobniona a pod palcami nie ma dużych grudek wtedy dodaję do kaszy kakao i miksuję ponownie do połączenia składników.
3. Czasami kaszę miksuję w blenderze, blenderem ręcznym w malakserze. Ważne jest, aby ugotowaną kaszę dobrze rozdrobnić. Gotowy krem przekładam do słoików. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiki po 330 ml kremu czekoladowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation