Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Oczy Carycy- z galaretką i biszkoptami, znakomite na świąteczny stół

Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej (ja dałam kukurydzianą )
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju

Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl. oleju

Krem:
- 1 i 3/4 szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 250 g miękkiego masła lub margaryny

Galaretka:
- 2 galaretki (u mnie owoce leśne i multiwitamina)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l. wrzącej wody

Do nasączenia:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl. wrzącej wody

Polewa:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g. masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao

Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów ok. 180g

~

Sposób przygotowania:

Ciasto jasne:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Dodajemy pozostałe składniki. Delikatnie wymieszac lub zmiksować na najmniejszych obrotach.
Masa będzie dość gęsta.

Ciasto ciemne:
Żółtka wraz z całymi jajkami i cukrem ubijamy do białości.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie kakao i olej.
Wymieszać wszystko dokładnie.

Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Ciasto wylewały na blaszkę na przemian, kilka łyżek ciemnego, kilka białego i tak na przemian, aż sie nam obie masy skończą

Obie masy przemieszać delikatnie widelcem.

Pieczemy przez ok 45 min w temp. 180 stopni.

Krem:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukier i cukier waniliowy. W pozostałej 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń (proszek). Do zagotowanego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyń. Studzimy

Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem lub margaryną.

Kawę zaparzamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.

Galaretki i cukier rozpuszczamy w pół litrze wrzącej wody.
Pozostawiamy do wystudzenia i stężenia.

Wystudzone ciasto przekrajamy na dwa blaty.
Na jednym wykladamy połowę kremu.
Na krem ukladamy biszkopty delikatnie nasączone w kawie.
Na biszkopty wykladamy mocno tężejącą galaretkę
Na galaretkę wykładamy resztę kremu.
Przykrywamy drugim blatem ciasta.

~
Polewa:
W garnuszka gotujemy 3 łyżki wody, w których rozpuszczamy cukier puder, a następnie masło lub margarynę. Do tego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników aby polewa wyszła dobra. Jeśli polewa wyjdzie matowa wystarczy, ze dodamy łyżeczkę mleka. Wtedy nasza polewa będzie miała piękny aksamitny połysk.

Polewe wylewamy na wierzch ciasta.

Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation