Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - pierogi, tarta ☆

Quiche z brokułami

Składniki dla 4 osób:
• Ciasto:
• 25 dkg mąki
• 12 dkg masła
• 1 jajko
• 3 łyżeczki bardzo zimnej wody
• szczypta soli
• Farsz:
• 30 dkg brokułów (świeżych lub mrożonych)
• 15 dkg pieczarek
• 2 ząbki czosnku
• 4 jajka
• ¾ szklanki śmietany
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• 10 dkg Parmezanu lub innego żółtego sera

Przygotowanie:
Wszystkie składniki posiekaj i szybko zagnieć ciasto, zrób kulę, owiń folią aluminiową i włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Rozwałkuj i uformuj okrągły placek o śr. 22 cm. Wyłóż nim formę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką, zrób rant, zetnij wystające ciasto.
Całą powierzchnię ciasta nakłuj widelcem. Zapiecz krótko w temp. 200 st. przez 12-14 minut, wystudź.
Brokuły ugotuj krótko (5 minut), podziel na małe różyczki. Pieczarki obsmaż na maśle z czosnkiem. Brokuły i grzyby ułóż na cieście.
Jajka wymieszaj trzepaczką albo widelcem ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylej na warzywa. Z wierzchu posyp parmezanem.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podawaj ciepłe.
Nasza rada: w hipermarketach dostępne jest kruche mrożone ciasto, które świetnie nadaje się do tego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation