Kuchnia

Kuchnia

Wołowina po burgundzku:
300g wołowiny

1 średnia cebula

1 średnia marchewka

100 ml czerwonego wytrawnego wina

100 ml bulionu wołowego lub warzywnego

po kilka listków świeżej bazylii, szałwii i rozmarynu

sól, pieprz do smaku

4 ziarna ziela angielskiego i 2 całe goździki

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę o wielkości około 2-3 cm. Cebulę obieramy i przekrawany na pół, połówki znowu kroimy na plasterki, tak abyśmy otrzymali piórka. Marchewkę obieramy i kroimy na półplasterki o grubości około 1/2 cm.

Do woreczka wsypujemy mąkę i wrzucamy cebulę. Worek nadmuchujemy i ściskamy dłońmi. Potrząsamy, tak aby cebula pokryła się mąką.

Do garczka z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju, na rozgrzany już olej wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 5 minut (cebula powinna być lekko zrumieniona). Dodajemy mięso i podsmażamy przez około 2 minuty, wlewamy wino, dodajemy przyprawy i dusimy razem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i dalej dusimy pod przykryciem.

Wino po pewnym czasie mocno się zredukuje i dopiero wtedy dodajemy bulion i sos sojowo-grzybowy. Całość dusimy jeszcze przez około 30-45 minut.

Można od razu podawać z białym ryżem, lub na drugi dzień kiedy smaki dodatkowo się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation