Kuchnia

Tarty, quiche, paje

Tarta z kurkami i ricottą

Tarta:
300 g ciasta francuskiego
ok. 300 g kurek (mogą być mrożone)
ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
250 g ricotty
Sos:
ok. 300 ml śmietany 30 lub 36%
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sałatka:
rukola
ciemna sałata karbowana
suszone pomidory
oliwa
ocet balsamiczny
zioła prowansalskie

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Formę do tarty (o śr. 32 cm) smarujemy oliwą i wykładamy rozmrożonym wcześniej ciastem. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy kurki przez ok. 10 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wykładamy kurki, posypujemy pokruszoną ricottą i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Pieczemy 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze 25 minut. W tym czasie wykładamy na duże talerze porwane liście sałaty i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy ziołami. Lekko ciepłą tartę kroimy na porcje i układamy na talerzach. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation