Kuchnia

Tarty, quiche, paje

Pissaladiere

Ciasto:

mąka pszenna, 205 g
drożdże instant, 5 g
sól, 1/2 łyżeczki
oliwa, 1 łyżka
letnia woda, 125 ml
Farsz:

cebula biała, 750 g
czosnek, 3 ząbki
oliwa, 40 ml
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
fileciki anchois, 60 g
czarne oliwki, kilka sztuk

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Masę wyrabiać przez 10 minut. Następnie posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Wrzucić cebulę i przyprawić ziołami. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Pod koniec przyprawić solą. Nie zbyt mocno, ponieważ anchois i oliwki są słone.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto rozwałkowane w koło lub prostokąt. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulkę. Na niej położyć fileciki i oliwki pokrojone w krążki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Pissaladiere piec przez 15-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation