Kuchnia

Ciasta i nie tylko

strucla z makiem
ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej luksusowej (+ ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania ciasta)
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- szczypta soli

dodatkowo:

- nadzienie makowe
- 1 szklanka cukru pudru
- mak, skórka z pomarańczy, płatki migdałowe (do posypania)

z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut (musi urosnąć).

na stolnicę przesiewamy mąkę.
pozostały cukier puder ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.
odstawiamy je na ok. 1 h - by wyrosło.
następnie dzielimy na dwie równe części, które wałkujemy na prostokąty, które smarujemy ubitym białkiem i masą makową.zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do średnich foremek keksowych.
wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pozwalamy im wyrosnąć przez 30 minut.

po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 200 stopni i pieczemy w nim nasze strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek.
jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem oraz posypujemy skórką, makiem i migdałami.
pychota!


warto przeczytać:

dlaczego strucle makowe/ makowce pękają? powód jest prosty, masa makowa, którą kładziemy na surowe ciasto powinna mieć temperaturę pokojową. w żadnym wypadku, nie powinna być zimna!
dlaczego w makowcu zrobiła się dziura? tak jak napisałam w przepisie, nie możemy zawijać makowców i strucli makowych zbyt ciasno- farsz, który jest ciężki w miarę pieczenia zacznie rozsadzać ciasto.
mam nadzieję , że udało mi się pomóc;)

ps: jak widać na załączonym obrazku strucla nie jest "wypasiona" makiem, ale to tylko dlatego, że uwielbiam drożdżowe ciasto, więc nie przeszkadza mi proporcja 1:1 :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation