Kuchnia

foodie

Tarteletki z musem jabłkowym i orzechami w karmelu
Składniki:

Na ciasto kruche:

-1 i 1/2 szkl mąki pszennej

-1/2 szkl cukru pudru

-150g masła

-1 żółtko

-szczyptę soli

+ kawałek masła i bułka tarta do oprószenia foremek

Na nadzienie:

-1 i 1/2 kg słodkich jabłek

-cukier (wg uznania ja dałam 2 duże łyżki)

-cynamon

-3 łyżeczki żelatyny

Orzechy w karmelu:

-około 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

(można zastąpić orzechami pekan, nerkowca itp)

-1 szklanka cukru kryształu



Sposób wykonania:

Mąkę mieszamy cukrem i solą, dodajemy masło i żółtko i

zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto chłodzimy minimum pół godzimy w

lodówce następnie cienko wałkujemy i wykładamy ciastem dokładnie

foremki do tarteletek (foremki posmarowane cienką warstwą masła

i oprószone bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem kładziemy na

nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy go np suchym ryżem,

grochem lub fasolą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika

nagrzanego do 190st.C na około 15-20 minut. Upieczone ciasto

studzimy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ocieramy

na tarce na małych oczkach, przekładamy do garnka dodajemy

cukier i cynamon do smaku i gotujemy aż jabłka całkowicie się

rozpadną i sok się zredukuje. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie

ciepłej wody. Jabłka zestawiamy z ognia i wlewamy do nich

żelatynę, dokładnie całość mieszamy ale już nie gotujemy!. Musem

jabłkowym nadziewamy nasze kruche tarteletki i wstawiamy do

lodówki aby mus zastygł. Na patelnię wsypujemy cukier dodajemy

1/4 szkl wody i gotujemy kilka minut na malutkim ogniu aż

powstanie nam złoty karmel patelnię zestawiamy z ognia wsypujemy

do karmelu orzechy dokładnie mieszamy aby wszystkie orzechy

pokryły się karmelem. Orzechy przekładamy na nasze tarteletki

i odstawiamy aby karmel ostygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation