Kuchnia

wigilia

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Składniki:

Ciasto:

45 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
1 jajo
pół kostki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Farsz:

500 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych grzybów
2 duże cebule
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
pieprz do smaku
olej do podsmażenia cebuli
łyżeczka kminku

Przygotowanie farszu

Grzyby wypłukać pod bieżącą wodą, zalać je 3 szklankami wody i pozostawić na około pół godziny. Namoczone grzyby gotować 45 minut. Następnie grzyby odcedzić, a wywar pozostawić. Przestudzone grzyby pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać, odcisnąć, pokroić, wrzucić do rondelka i gotować w wodzie po grzybach. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminek. Pozostawić na ogniu około 45 minut, pilnując stanu wody. Jeśli woda zostanie wchłonięta dolać odrobinę nowej, przegotowanej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W garnku pomieszać farsz: grzyby, ugotowaną i odcedzoną kapustę i usmażoną cebulę.

Przygotowanie ciasta

Do miski wrzucić pokruszone drożdże, zasypać je cukrem, dolać 3 łyżki mleka i wymieszać, rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około pół godziny). Kiedy urośnie należy dodać mąkę, letnie mleko, roztopione i schłodzone masło, jajo i sól. Pomieszać i wyrobić na stolnicy, w razie jeśli jest zbyt ciągnące i mokre, ciasto należy podsypać mąką. Pozostawić je w ciepłym miejscu, pod ściereczką na około 40 minut, powinno urosnąć dwukrotnie. Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 części, podsypać mąką i rozwałkować. Każdy placek smarować farszem i zwijać w rulon. Boki ścisnąć, aby farsz nie wydostał się podczas pieczenia. Ułożyć, zakładką do dołu, w brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia. Górę kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni. Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu.

Z podanych ilości wychodzą trzy, trzydziestocentymetrowe kulebiaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation