Kuchnia

Kulinaria

Piersi kacze z konfiturą wiśniową



Czas 30 min.
Trudność - mała
Porcja dla 2 osób

Piersi kaczki 2
oliwa 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
świeży rozmaryn 4 gałązki
czerwone wytrawne wino 200 ml
Wiśnie w marynacie 200 g
miód gryczany 1 łyżka

Naciąć skórę i tłuszcz na mięsie w kratkę, uważając żeby nie przeciąć włókien mięsa. Natrzeć mięso i skórę solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu z dwóch gałązek. Dwie pozostałe zostawić do podania potrawy. Rozgrzać patelnię skropioną oliwą i ułożyć na niej mięso naciętą skórą do dołu. Wytopić tłuszcz ze skóry. Następnie wlać wino i miód, i dusić razem 2 -3 minuty. Przełożyć mięso z patelni do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 minut. Sos powstały na patelni gotować aż połowa odparuje. Dodać wiśnie w marynacie i doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos solą i pieprzem. Wyjąć mięso z piekarnika. Zostawić na 5 minut, żeby soki się rozeszły i pokroić w plastry. Sos z brytfanki wlać do sosu na patelni i wymieszać. Podawać z wiśniowym sosem, posypane igiełkami świeżego rozmarynu. Ziemniaki purée będą znakomitym dodatkiem.

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/piersi-kacze-z-konfitura-wisniowa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation