Kuchnia

dietetycznie

Zapiekanka z makaronu i warzyw fitness


Składniki (ok. 6 porcji):

200 g mrożonej mieszanki warzywnej (użyłam mieszanki Nordis warzywa fitness, w której skład wchodzą marchewki mini, brokuły, kalafior, groszek cukrowy i cukinia)
ok. 3 łyżki oleju
400 g wołowego mięsa mielonego
400 g (1 puszka) pomidorów krojonych
300 ml zagęszczonego soku/sosu pomidorowego
200 g makaronu świderki (użyłam pełnoziarnistego makaronu orkiszowego)
150 g łatwo topiącego się żółtego sera (użyłam mozzarelli tartej)
sól, pieprz, majeranek do smaku.



Na rozgrzana patelnię wkładamy mięso mielone, solimy, oprószamy pieprzem i podsmażamy, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy.

Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Na ok. 3 minuty przed końcem sprawdzamy smak sosu i doprawiamy majerankiem oraz ewentualnie jeszcze raz solą i pieprzem.

W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody, solimy i wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną. Gotujemy ok. 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przecedzamy i również odstawiamy na bok.

Do dużej miski wkładamy, makaron, sos pomidorowo-mięsny, warzywa oraz 3/4 startego sera i mieszamy.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera żółtego.

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation