Fotografia

Fotografia

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki na spód:

150 g ciasteczek maślanych

70 g masła



Składniki na masę serową:

1 kg sera na serniki

3 czubate łyżki żelatyny

1/2 szklanki gorącego mleka

1/2 szklanki śmietany (30%)

4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru



Dodatkowo:

1/2 szklanki śmietany (30%)

1 łyżeczka cukru pudru

truskawki

kakao



Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka włożyć do malaksera i zmiksować na drobny piasek, dodać masło i wymieszać.

Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać ręka. Formę włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do lekkiego ostygnięcia. 1/2 szklanki słodkiej śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem.

W dużej misce zmiksować ser z żelatyną, a następnie dodać delikatnie widelcem bitą śmietanę. Dookoła tortownicy poukładać truskawki (u mnie przepołowione) i wyłożyć masę serową. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ubić resztę śmietany z 1 łyżeczką cukru pudru, wyłożyć na wierzch sernika i obsypać kakao.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation