Kuchnia

kluski i pierogi

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z MIĘSEM

Ciasto robi się błyskawicznie i smakuje wspaniale - co było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem:) Pożywne i zdrowe - polecam!"

Na ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (dałam połowę mąki żytniej (razowej) i połowę mąki pszennej graham)
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz:
150 - 200 g ugotowanego mięsa (najlepiej mieszanego) - ja wykorzystałam mięso z rosołu, które na bieżąco odkładałam i zamroziłam
1 cebula (średnia)
1-2 łyżki oliwy
pieprz, sól do smaku
troszkę rosołu (1/4 szklanki)

Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Następnie zmielić drobniutko mięso z cebulą. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą lub innymi przyprawami wedle uznania. Jeżeli mięso jest suche i sypkie, można dolać troszkę rosołu, który "sklei mięso".

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation