Kuchnia

Kuchnia

Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 małe kromki chleba razowego
3/4 szklanki otrąb owsianych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy połamany na kawałki mrożony szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odkładamy na bok, aby wystygnął.
W misce mieszamy mięso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otręby owsiane oraz namoczone wcześniej w wodzie i wyciśnięte kromki chleba.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy z mięsa kotlety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Smak kotletów świetnie podkreślą, np. ziemniaczki podsmażane i sałatka pomidorowa.

kuchnia.wp.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation