Kuchnia

Słodycze, ciasta, ciasteczka, desery

Ciasto cynamonowe:

4 jajka
300 g cukru pudru
200 g margaryny
1 opakowanie cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
200 g mąki

Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzilimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemyh w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto makowe:

8 białek
8 łyżek cukru
1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
3/4 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.

Masa:

8 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła
1 łyżka spirytusu
4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.

Polewa:

100 g czekolady mlecznej z orzechami (u mnie bez orzechów)
3 łyżki kremówki

Dodatkowo:

1 słoik powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)

Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady - czekoladę (topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Najlepsze na drugi dzień. :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation