Kuchnia

zupy

Korzenny ryż na mleku z dynią
inspirowany indyjskim deserem kheer

4 porcje deserowe

11/2 - 2 litry mleka
250 g dyni, pokrojonej w kawałki
1 laska cynamonu
4 plasterki imbiru
5-6 strąków zielonego kardamonu, lekko zmiażdżonych
100 g (1/2 szklanki) ryżu krótkoziarnistego*
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki jasnego brązowego cukru (lub do smaku)
szczypta soli
cynamon w proszku - do posypania

Do garnka z grubym dnem wlej ok. 2 szklanek mleka, dodaj pokrojoną dynię i zawinięte w kawałek gazy przyprawy: cynamon, imbir i kardamon i wszystko razem zagotuj. Gotuj przez ok. 5 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij z garnka przyprawy, a mleko razem z dynią zblenduj na gładko.

Wrzuć przyprawy z powrotem do garnka, dodaj opłukany ryż i dolej litr mleka. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj 40-45 minut (lub tak długo, aż ryż będzie miękki), mieszając od czasu do czasu, żeby mleko się nie przypaliło. W trakcie gotowania, jeśli ryż za bardzo zgęstnieje**, dolewaj po 1/2 szklanki mleka.

Pod koniec gotowania, gdy ryż będzie już miękki, wyjmij i wyrzuć zawinięte w gazę przyprawy, dosłódź ryż do smaku, dodaj szyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamieszaj, żeby cukier się rozpuścił i zdejmij z ognia.

Podawaj w małych miseczkach, posypane odrobiną cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation