Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lekkie ciasto czekoladowe | Nestlé FITNESS

Składniki

175 g mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli
20 g przesianego kakao
5 ml sody oczyszczonej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego lub roślinnego
150 ml półtłustego mleka
5 ml ekstraktu z wanilii
Składniki na polewę:
50 g cukru pudru
25 g czekolady deserowej
30 ml półtłustego mleka (1,5% tłuszczu)
30 ml jogurtu naturalnego bez tłuszczu
100 g malin

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Przesiej mąkę, kakao i sodę do dużej miski i wymieszaj z cukrem. W osobnym naczyniu odmierz olej i mleko, dodaj do nich jajka, wanilię i wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Uzyskaną masę przelej do formy i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Zanim wyjmiesz ciasto z formy, pozwól mu trochę ostygnąć, a potem wystudź całkiem na kratce. Przygotuj polewę. Przesiej kakao do rondelka i wymieszaj z cukrem. Dodaj mleko, jogurt i dobrze wymieszaj, a potem podgrzej, cały czas mieszając, aż do zawrzenia. Gotuj jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. Gotową polewę rozprowadź od razu na całym cieście lub ostudź trochę, a potem rozsmaruj grubszą warstwę tylko na wierzchu ciasta. Udekoruj ciasto owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation