Kuchnia

driny

Gemmer - napój imbirowy na sposób południowoafrykański
SKŁADNIKI
sok z 4 limonek
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarńczy
1 l wody
16 cm imbiru, obranego i utartego
100 g cukru (np. trzcinowego lub innego ulubionego)
4 goździki
4 kapsułki kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Przelać do innego naczynia i wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, ale chętnie dłużej. Dokładnie przecedzić i podawać.
Można z powodzeniem zmienić proporcje, dodać mniej wody, więcej soku. Można zastosować sok z owoców mango, w połaczeniu z owocami cytrusowymi. Jak zwykle wariacji na temat może być niezliczona ilość - granice wyznacza tylko nasza fantazja, lub jej brak;) Ważne jest jednak, żeby nie zmniejszać ilości imbiru, ponieważ to właśnie on stanowi o całości.
O cudownych właściwościach imbiru nie będę się rozpisywać - wystarczy pogooglować - ale jest ich bardzo wiele.
Przepis, który wykorzystałam pochodzi, ze wspomnianej już przeze mnie, książki Marcusa Samuelssona pt. AFRICA ON MY MIND. Książkę polecam gorąco wszystkim zainteresowanym kuchnią egzotyczną. Autor zabiera nas w niezapomnianą i fascynującą podróż kulinarną - i nie tylko - po całym kontynencie afrykańskim. Ciekawe jest to, że tak na prawdę nie ma zbyt wiele publikacji opisujących kuchnię Afryki, poza oczywiście kuchnią krajów Maghrebu. A szkoda, ponieważ zagłębiając się w jej tajniki odkrywam i dowiaduję się wielu niezwykle interesujących rzeczy, o których, do tej pory, nie miałam pojęcia.
Napój można spokojnie przechować w lodówce - chętnie w zamknietej butelce - przynajmniej 2 dni, ale nie sądzę, żeby była taka potrzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation