Kuchnia

food

PANCAKES Z KASZY MANNY
przepis na 1 porcję (5 placków)
2 łyżki kaszy manny (25 g)
1 jajko (żółtko i białko osobno)
1 łyżeczka lnu mielonego
1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
1/2 szklanki mleka (1,5%)
kilka kropli Stevii
szczypta soli
łyżeczka oleju rzepakowego

Większość mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. W pozostałej resztce rozrabiamy kaszę. Gdy mleko się zagrzeje, dodajemy kaszę i ciągle mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy żółtko, len mielony (można zastąpić otrębami), masło orzechowe i Stevię (można zastąpić łyżeczką miodu lub cukru) - całość mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy białko do masy i delikatnie łączymy łyżką. Smażymy placuszki na łyżeczce oleju rzepakowego.

Podawać na przykład z kiwi (1 sztuka) i jogurtem naturalnym (130 g). Taka porcja ma wtedy 460 kcal. B: 23 g T: 19,5 g W: 47,5 g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation