Kuchnia

słodkosci

Ciastka bardzo czekoladowe z orzechami

Składniki na 12 sztuk:

180 g gorzkiej czekolady
30 g masła
1 jajko
80 g cukru trzcinowego
60 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
garść grubo pokrojonych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców lub migdałów)
kilka kostek czekolady, gorzkiej lub mlecznej, grubo pokrojonej

W kąpieli wodnej roztopić 110 g gorzkiej czekolady z masłem, przestudzić.
W międzyczasie ubić jajko, dodać cukier trzcinowy i kontynuować miksowanie jeszcze przez kilka minut do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać roztopioną z masłem czekoladę, delikatnie wymieszać.
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól oraz pozostałe 70 g czekolady drobno posiekanej, całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
Nakładać po dużej łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciastka o średnicy ok. 6 cm (ciasto jest dosyć klejące, więc najlepiej pomóc sobie palcami).
Wierzch każdego krążka udekorować orzechami i kawałkami grubo pokrojonej czekolady.
Piec 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation